El Delta a vista d’ocell 03

El Bosc de ribera l’ànima del riu

El delta a vista d'ocellTAMBÉ AL SERVEI DE LA SOCIETAT

Flanquejant els rius, canals, estanys i maresmes formant una ufanosa estructura forestal hi trobem el bosc de ribera, que proporciona serveis ambientals molt valuosos:
• Esmorteeixen les avingudes que malmeten els conreus i causen danys materials i personals, a les poblacions riberenques.
• Contribueixen a la depuració del riu mitjançant la retenció de contaminants.
EL Delta a vista d'ocell• Possibiliten la fixació de les riberes gràcies a l’entremat d’arrels, minimitzant l’erosió fluvial.
• Potencien la funció de connector biològic dels rius.
• Incrementen el valor paisatgístic i la biodiversitat dels cursos fluvials, estanys i maresmes.
• Proporcionen zones d’oci i esbarjo.

fotos: inundacións a Bellvitge 1971 y Canal de laminació de la Ribera (Eva Yus)

Els boscos de ribera, que voregen les zones humides, juguen un paper clau en la seva conservació.
EL Delta a vista d'ocell
Bosc de tamarius al Remolar (foto Eio Ramón)

UBICACIÓ DELS BOSCOS DE RIBERA AL DELTA DEL LLOBREGAT

EL Delta a vista d'ocell
mapa: Rosa Cases

ELS TESTIMONIS DEL SEU ESPLENDORÓS PASSAT

Els millors bosquets actualment els trobem al canal de laminació de la Ribera (entre Can Dimoni i el riu), construït als anys 90, i al canal de la Vidala (en la Reserva Natural del Remolar-Filipines). També queden restes interessants a la bassa de laminació de la UPC de Castelldefels, a Can Dimoni i a l’antiga desembocadura. Així com petites taques a les pinedes de Gavà. Al riu Llobregat s’han fet modestes replantacions però sense cap entitat
forestal, són simples alineacions d’arbres.

EL Delta a vista d'ocellFLORA

A diferència d’una pineda o d’un alzinar, els boscos de ribera es caracteritzen per la diversitat d’especies arbòries: tamarius, àlbers, pollancres, oms, salzes, freixes, gatell…

(foto: flocatalana.net)

EL Delta a vista d'ocellFAUNA

Ornitològicament parlant, és un hàbitat interessant pels ocells migradors com els mosquiters, tallarols, cotxes cua-rojes, rossinyols, papamosques, tords, etc. Durant l’hivern serveix de refugi per pinsans, caderneres, gafarrons, passerells, etc., que s’alimentem als camps de conreu colindants. Entre els nidificants destaca l’oriol, el teixidor i el picot verd.

Durant els últims segles l’acció de l’home ha fet desaparèixer els boscos de ribera del Delta gairebé en la seva totalitat.
EL Delta a vista d'ocell
Foto: Salva Solé
EL Delta a vista d'ocell
Foto: Fernando Fañanás

EL Delta a vista d'ocellRIUS , NO CANONADES

Cap al segle XV, quan es va començar a desenvolupar l’agricultura de secà al Delta del Llobregat, els boscos de ribera ocupaven grans extensions de terreny a tota la plana, no només a l’àmbit fluvial. Al segle XIX, amb la construcció de canals de reg i el descobriment de l’aqüífer profund, l’agricultura de regadiu es va expandir per gran part de la plana deltaica, quedant els boscos de ribera arraconats al riu i a les zones humides. La canalització del Llobregat al llarg de la segona meitat del segle XX va derivar en la seva desaparició quasi total. (foto: tram canalitzat del Llobregat al seu pas pel Prat 2012)

el delta a vista d'ocellPAISATGES BUCÒLICS

No és cap fotomuntatge, ni una postal d’una illa paradisiaca a les antípodes. Fins a mitjans de segle XX el Llobregat, inclús al seu pas pel Baix Llobregat, era un lloc on la gent anava a banyar-se, a pescar, o a descansar sota l’ombra de frondosos àlbers. Qui no ha anat de petit a banyar-se al riu i fer el pícnic amb la família o amics? (foto: ribera del riu Llobregat a l’alçada d’El Prat a principis del segle XX).

 

 

Todos los textos son propiedad de SOS Delta excepto indicación en contrario.

admin

admin

El portal web GLSEOBarcelona da acceso a los contenidos elaborados por el Grupo Local SEO Barcelona de SEO/Birdlife quien podrá utilizar cookies propias y de terceros para mejorar la oferta de sus servicios. Si continúa navegando, consideraremos que acepta su uso. Puede obtener más información en Aviso Legal, en su apartado Política de cookies.