El Delta a vista d’ocell 06

LA PINEDA EL JARDÍ DEL DELTA

Les pinedes de pi pinyoner no són les més comunes a casa nostra, ja que predominen les de pi blanc. És l’única espècie de pi que dóna pinyons comestibles per als humans i, per tant, han sigut aprofitades per l’home.

Les pinedes sobre dunes del Delta són un hábitat molt escás a Catalunya i d’interés prioritari de conservació per a l’Unió Europea.

El pinar: el jardín del delta - El Delta a vista de pájaroUNA JOIA FORESTAL

La presència d’aquest ecosistema al Delta del Llobregat implica una singularitat que enalteix la vàlua d’aquest territori. En cap zona humida de Catalunya trobem boscos de pi pinyer sobre dunes i, sobre tot, són els més ben conservats de tot el litoral català. Per la UE és un hàbitat d’interès prioritari per a la seva conservació. Fins a mitjans de segle XX s’estenia paral·lel a la costa deltaica des de Montjuïc fins el massís del Garraf. Amb la construcció de l’aeroport, el port, els càmpings, les segones residències, etc, es va reduir i fragmentar  notablement la seva extensió. (foto: Pineda del Remolar)

El pinar: el jardín del delta - El Delta a vista de pájaro
Mapa: Rosa Cases

L’ORIGEN DE LA PINEDA

Durant molts anys es va creure que l’origen d’aquests boscos era artificial. S’assumia que s’havien plantat a finals del segle XIX per fixar les dunes i salvaguardar els camps de conreu del seu avenç. Però un recent estudi del botànic Andrés Valverde ha descobert l’existència d’una extensa, rígida i detallada normativa que regulava l’explotació d’aquesta pineda entre els segles XVI i XIX. Això li atorga també una singularitat cultural única.

Les pinedes són les responsables que el Delta del Llobregat sigui la zona humida de Catalunya amb més diversitat d’orquídies. En total al Delta hi ha 22 espècies diferents, de les quals 14 es troben només a les pinedes litorals.

El pinar: el jardín del delta - El Delta a vista de pájaroFLORA

Aquestes pinedes acullen 14 espècies d’orquídies, algunes d’elles escasses o rares a Catalunya, així com l’única espècie que floreix a la tardor. No menys important és la gran riquesa de fongs i líquens que viuen en aquests boscos. (Foto Eio Ramón, Abellera vermella).

El pinar: el jardín del delta - El Delta a vista de pájaro
Abellera de la pasió (foto Eio Ramón)
El pinar: el jardín del delta - El Delta a vista de pájaro
Abellera (foto Eio Ramón)
El pinar: el jardín del delta - El Delta a vista de pájaro
Gallecs (foto Eio Ramón)
El pinar: el jardín del delta - El Delta a vista de pájaro
Abellera de mirall (foto Eio Ramón)

El pinar: el jardín del delta - El Delta a vista de pájaroFAUNA

A l’hivern les pinedesa del Delta acullen molts ocells procedents de latituds septentrionals, amb algunes espècies interessants com la becada i, alguns anys, el mussol banyut. Durant les migracions acullen una comunitat molt diversa de passeriformes com els tallarols i mosquiters. Entre els nidificants destaca el cucut reial, el  papamosques gris, el picot verd i les mallerengues. (Foto Ferran Pestaña).

El pinar: el jardín del delta - El Delta a vista de pájaro
Foto Sergi Bosch
El pinar: el jardín del delta - El Delta a vista de pájaro
Foto Salva Solé

El pinar: el jardín del delta - El Delta a vista de pájaroUN NOU HABITANT

En els darrers anys el Delta ha estat colonitzat pel porc senglar, procedent de les poblacions de Collserola i del Garraf. Aquesta és una notícia que genera preocupació perquè el senglar causa impactes sobre el medi ja que s’alimenta dels bulbs de les orquídies i de les postes dels ocells de les maresmes. (foto Eio Ramón).

Todos los textos son propiedad de SOS Delta excepto indicación en contrarioL’exposició sobre el Delta del Llobregat, a Barcelona

admin

admin

El portal web GLSEOBarcelona da acceso a los contenidos elaborados por el Grupo Local SEO Barcelona de SEO/Birdlife quien podrá utilizar cookies propias y de terceros para mejorar la oferta de sus servicios. Si continúa navegando, consideraremos que acepta su uso. Puede obtener más información en Aviso Legal, en su apartado Política de cookies.