El Delta a vista d’ocell 08

El Delta del Llobregat: Parc Natural

El Delta del Llobregat Parc Natural - El Delta a vista de pájaroESPAIS NATURALS REALMENT PROTEGITS?

De tots els ecosistemes descrits, els Espais Naturals protegits del Delta del Llobregat (EENN) només cobreixen una part de la seva extensió, on els aiguamolls són els únics ben representats. En alguns casos, els criteris per delimitar de les reserves al 1987 semblaven basats en interessos urbanístics i no ecològics. Paradigma d’aixó és el Pas de les Vaques, un espai únic al Delta de salicòrnies i canyissars (que es va deixar sense protecció i sobre el qual s’ha construït la terminal 1 de l’Aeroport). (Mapa:Rosa Cases)

Els espais protegits del Delta representen només un 10% de la seva superficie, i exclouen molts sectors de gran importancia mediambiental.

El Delta del Llobregat Parc Natural - El Delta a vista de pájaroMalgrat que la població comença a conèixer el Delta (el 2011 es van rebre 130.000 visitants, la majoria al Remolar-Filipines i a Cal Tet-Ca l’Arana), la percepció social és que el Delta són els EENN, que només representen un 10% dels 98 km2 de plana deltaica. Molts dels sectors sense figura de protecció tenen un gran valor naturalístic i juguen un paper transcendental per garantir la viabilitat ecològica del Delta. (Tòtil, foto Xavier Romera).

El Delta del Llobregat Parc Natural - El Delta a vista de pájaroHISTÒRIA DELS ESPAIS NATURALS

L’any 1987 una part de les zones naturals del Delta del Llobregat van ser protegides amb la figura de Reserva Natural Parcial del Remolar–Filipines i de la Ricarda–Ca l’Arana (498 hectàrees). L’any 1992 aquestes zones protegides, més la llacuna de la Murtra, es van incorporar al PEIN (Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya). En total, 518 hectàrees. L’any 1994 la Comunitat Europea va declarar ZEPA (zona d’especial protecció per a les aus) les zones protegides del Delta del Llobregat, pel seu valor ornitològic. Es va ampliar la superfície protegida amb la
incorporació dels Reguerons i d’una part del litoral del Prat. En total, 574 hectàrees. L’any 2001 pràcticament totes les zones humides del Delta es van incloure a l’Inventari de les zones humides de Catalunya (493 hectàrees). L’últim reconeixement dels valors naturals dels espais naturals ha estat l’any 2006, amb la proposta d’ampliació de la ZEPA (a la qual s’incorporen 348 hectàrees més) i amb la inclusió de tota aquesta superfície en la proposta catalana de la Xarxa Natura 2000 i la proposta de nous Llocs d’Importància Comunitària (LIC). En total, 923 hectàrees. (Camesllargues, foto: Eio Ramón).

ELS TERMÒMETRES DE LA BIODIVERSITAT

L’estiu del 2011 es va aprovar l’ampliació de l’IBA nº 140 del Baix Llobregat. Les IBAs (Important Bird Areas) són un inventari de zones importants per les aus que elabora la organització no governamental SEO/BirdLife al territori espanyol, sota criteris científics estandarditzats a nivell internacional. Aquesta nova delimitació de la IBA ha incorporat la llera del riu, l’antiga desembocadura, gran part del Parc Agrari i algunes pinedes de Gavà entre d’altres fins a sumar 3.500 hectàrees.

El Delta del Llobregat Parc Natural - El Delta a vista de pájaroLa creació d’un parc natural garantiria la conservació dels valors naturals, el manteniment d’una agricultura imprescindible, i l’ús social i turístic respectuós amb el medi.

LES ZONES PROTEGIDES HAN QUEDAT PETITES

El Delta del Llobregat Parc Natural - El Delta a vista de pájaro

Les 923 hectàrees actualment protegides tant sols cobreixen un 28% de les 3.500 ha. que haurien d’estar protegides. Això posa de manifest la seva insuficiència per cobrir les necessitats de l’avifauna deltaica i complir amb els objectius de conservació que exigeix la Unió Europea als estats membres. Aquestes i moltes altres raons justifiquen la creació d’un parc natural que garantiria recursos humans i econòmics per a fer efectiva la conservació dels valors naturals, el manteniment d’una agricultura imprescindible, i l’ús social i turístic respectuós d’aquest espai. (Blauet, foto: Eio Ramón)

ELS OCELLS NO Hi ENTENEN DE FRONTERES

Dels milers d’ocells migratoris que passen pel delta, i dels residents, molts d’ells descansen i s’alimenten en les zones annexes a les reserves (blauets, camesllargues, cueretes grogues, martinets de nit…). A més, les zones sense protecció acullen altres espècies de fauna i flora importants com els eriçons i tòtils del camps agrícoles, les orquídies de les pinedes de Gavà, les tortugues de rierol del riu, la vegetació psammòfila (pròpia de medis sorrencs) de les dunes de Gavà, etc.

El Delta del Llobregat Parc Natural - El Delta a vista de pájaroOCELLS OBLIDATS PELS TIRALÍNIES

La colònia de gavina corsa que cria a la desembocadura del Llobregat des del 2009 (l’única a Catalunya a part de la del Delta de l’Ebre) no està dintre dels espais naturals protegits. Aquesta colònia és important per consolidar la conservació d’aquesta gavina endèmica del Mediterrani declarada vulnerable a nivell mundial. (Gavina corsa, foto: Salva Solé)

El Delta del Llobregat Parc Natural - El Delta a vista de pájaro

Todos los textos son propiedad de SOS Delta excepto indicación en contrarioL’exposició sobre el Delta del Llobregat, a Barcelona

 

admin

admin

El portal web GLSEOBarcelona da acceso a los contenidos elaborados por el Grupo Local SEO Barcelona de SEO/Birdlife quien podrá utilizar cookies propias y de terceros para mejorar la oferta de sus servicios. Si continúa navegando, consideraremos que acepta su uso. Puede obtener más información en Aviso Legal, en su apartado Política de cookies.