L’evolució dels usos del sòl al delta del Llobregat :1920-2020?

Aquesta sèrie de tres mapes ve a donar continuïtat a un conjunt original de cinc mapes que vaig dibuixar a començaments de la dècada passada per al llibre “Les basses de Can Dimoni, Sant Boi. Delta del Llobregat”.

Ara n’he afegit dos de nous junt amb el mapa corresponent a l’any 1920: el del 2011 i un mapa futurible del 2012, el qual incorpora la ciutat de Las Vegas entremig de Sant Boi, Cornellà i del Prat. En aquest cas, la taca vermella he fet que s’aturi davant les basses de Can Dimoni(són ZEPA i Xarxa Natura 2000), cosa que podria ser que no sigui així i també acabessin sota la metàstasi urbana.

En 100 anys es produeix la transformació absoluta del delta i l’arribada de tot tipus d’usos. Es trenca l’equilibri natural entre l’activitat humana, bàsicament agrícola en el marge dret, i de tipus més industrial en el marge esquerra. Però podríem dir que fins a l’any 2011, el cinturó verd agrícola que separa Sant Boi del Prat, està força respectat. És el rovell de l’ou del Parc Agrari del Baix Llobregat. I el punt on trobem la major part del patrimoni històric, especialment les masies.

El mapa de futurs usos del sòl ha volgut incorporar, molt esquemàticament, el planejament vigent sobre el delta: nous barris com l’Eixample Nord i Sud del Prat, amb un impacte no menyspreable; el Pla de Ponent de Gavà (també en marxa) i sobretot la ciutat que es vol impulsar sota el nom d’Eurovegas.
Molt probablement el color vermell urbanitzador serà superior al que he dibuixat: que passarà amb la falda de Sant Ramon (Oliveretes)?, o la zona de Gavà Mar?, sempre en contínua expansió.

El que està clar que el model de territori està en joc: o triem Mèxic DF o Copenhague. La sostenibilitat en consum d’aigua, energia i mobilitat d’aquesta expansió urbana és trencadora i aguditza la dependència de l’àrea de Barcelona. La desaparició de l’espai agrícola, i la seva degradació del que no es construeixi, també faran augmentar més la dependència, en aquest cas alimentària. I d’entrada la destrucció de 1500 llocs de treball relacionats amb la pagesia i la pèrdua d’un pulmó verd, pulmó que és el DNA de la comarca del Baix Llobregat.

Per això, i molts altres motius, la gent del fang, diem No a l’Eurovegas!
Aquest text i les imatges han estat creats i són propietat del seu autor : http://bestiolesdemarina.blogspot.com.es

Publicat en aquest blog amb el seu permís , grácies i felicitats per aquest treball.

El portal web GLSEOBarcelona da acceso a los contenidos elaborados por el Grupo Local SEO Barcelona de SEO/Birdlife quien podrá utilizar cookies propias y de terceros para mejorar la oferta de sus servicios. Si continúa navegando, consideraremos que acepta su uso. Puede obtener más información en Aviso Legal, en su apartado Política de cookies.