El Delta a vista d’ocell 07

LES FASCINANTS RUTES MIGRATÒRIES DELS OCELLS

Las fascinantes rutas migratorias de las aves - El Delta a vista de pájaroAl Delta del Llobregat s’han observat 360 espècies d’ocells, una gran part dels quals (més del 70%) són ocells migratoris. Això suposa una diversitat equivalent a la Delta de l’Ebre o als Aiguamolls de l’Empordà. (foto: Fredelugues -Salva Solé-).

Els viatges de les aus cap l’Àfrica transcorren principalment per dues rutes: una oriental a través de l’Estret del Bòsfor (Turquia) i l’altre occidental per l’Estret de Gibraltar. Una bona part dels que ho fan per Gibraltar segueixen la costa mediterrània peninsular.

 

Las fascinantes rutas migratorias de las aves - El Delta a vista de pájaroEL DELTA: BENZINERA PELS MIGRADORS

Fins a mitjans de segle XX la franja litoral catalana era pràcticament un continu de maresmes i estanys. Amb la urbanització massiva del litoral i la dessecació de les zones humides (per combatre la malària), es va produir una reducció dràstica d’aquests aiguamolls. (Mapa: Rutes migratòries d’aus, Salva Solé).

Las fascinantes rutas migratorias de las aves - El Delta a vista de pájaroLa transformació va ser tan profunda que, a dia d’avui, a Catalunya només han sobreviscut tres zones humides importants: els Aiguamolls de l’Empordà (1), el Delta del Llobregat (2) i el Delta de l’Ebre (3). De manera que el Delta del Llobregat, just al bell mig, és fonamental com emplaçament per garantir el descans i l’alimentació d’aquests ocells que viatgen milers de kilòmetres.

Las fascinantes rutas migratorias de las aves - El Delta a vista de pájaro
Zones humides Catalanes (a escala). Mapas: Rosa Cases.

Las fascinantes rutas migratorias de las aves - El Delta a vista de pájaroPERQUÈ EMIGREN ELS OCELLS?

Aquestes aus nidifiquen als països del centre i nord d’Europa (fins i tot alguns arriben a latituds àrtiques). Quan arriba la tardor o l’hivern, molts llacs, rius, prats, camps de conreu, etc. d’aquestes contrades es congelen, i els insectes i fruits forestals escassegen o simplement desapareixen. Això provoca que no trobin prou aliment i encetin viatges de centenars i milers de kilòmetres cercant territoris més meridionals on passar l’hivern, com el Mediterrani o l’Àfrica. (foto: Territs becllargs – Eio Ramón-).

Las fascinantes rutas migratorias de las aves - El Delta a vista de pájaro
Capons reials (Eio Ramón)
La ubicació geogràfica del Delta del Llobregat l’ha convertit en imprescindible per a la supervivència de milers d’ocells migratoris.

 

Las fascinantes rutas migratorias de las aves - El Delta a vista de pájaroCOM PODEN VIATJAR 200 KM AL DIA OCELLES DE 8 GR

Abans de la migració els ocells incrementen substancialment els seus greixos i reserves corporals (fins a doblar el seu pes). També redueixen la grandària d’alguns dels seus òrgans. La migració és una activitat que consumeix molta energia, sobretot quan l’au ha de creuar deserts i oceans sense poder reabastir-se, per això moltes viatgen de nit o aprofiten les corrents d’aire. Les aus terrestres tenen una autonomia de vol d’uns 2.500 km aproximadament i les aus limícoles d’uns 4.000 km (algunes fins a 11.500 km). (foto: Greix corporal)

Las fascinantes rutas migratorias de las aves - El Delta a vista de pájaroAUS EN PERILL

Quatre de les espècies d’aus que utilitzen la plana deltaica regularment durant les seves migracions estan en perill crític d’extinció a Espanya: la baldriga balear, el bitó, el morell xocolater i l’àguila pescadora. Seixantanou especies més estan incloses a l’Annex I de la Directiva d’Aus de la UE, entre les que destaquen a nivell català el capó reial, el becplaner, el flamenc, l’arpella vulgar, la valona, la gavina capnegra, el xatrac becllarg, el blauet i la boscarla mostatxuda. (Foto:àguila pesacdora -Ferran López-).

Las fascinantes rutas migratorias de las aves - El Delta a vista de pájaroCAMPIONS DE LA MIGRACIÓ

Algunes espècies que crien a les tundres escandinaves i russes passen l’hivern al sud de l’Àfrica, fan més de (15.000 km) 30.000 km cada any. A la bassa de Can Dimoni (St. Boi de Llobregat) el 8/11/2008 es va anellar un esparver que 130 dies abans s’havia capturat a Kuopio (Finlàndia) a gairebé 3.000 km de distancia. (Foto: esparver vulgar -Eio Ramón-).

Todos los textos son propiedad de SOS Delta excepto indicación en contrarioL’exposició sobre el Delta del Llobregat, a Barcelona

admin

admin

El portal web GLSEOBarcelona da acceso a los contenidos elaborados por el Grupo Local SEO Barcelona de SEO/Birdlife quien podrá utilizar cookies propias y de terceros para mejorar la oferta de sus servicios. Si continúa navegando, consideraremos que acepta su uso. Puede obtener más información en Aviso Legal, en su apartado Política de cookies.