Les zones protegides del Delta del Llobregat s’han quedat petites
Entitats signants (per ordre alfabetic): DEPANA, ECOLOGISTES EN ACCIÓ-Les Agulles, Salvem la zona agricola, Salvem Oliveretes, SEO/BirdLife, SOS Delta y WWF.

Estudis científics demostren que les aus del Delta del Llobregat necessiten nous espais per assegurar la seva conservació. La decisió de protegir certes zones del Delta del Llobregat no obeeix a interessos localistes sinó a l’obligat compliment d’una normativa comunitària basada en l’anomenada “Directiva d’Aus”, que és la que estableix els criteris d’inclusió d’àrees a protegir dins de les anomenades ZEPAs (Zones d’Especial Protecció per a les Aus).

Des dels anys 90, la Comissió Europea encarrega a SEO/BirdLife (Societat Espanyola d’Ornitologia) l’elaboració d’uns inventaris d'”àrees importants per a les aus” o IBA’s (acrònim anglès: Important Bird Areas) que, sota criteris científics, delimiten les zones que haguessin de ser protegides. La validesa d’aquest inventari ha estat ratificada per nombroses sentències contra diferents estats de la UE per part dels tribunals europeus.
En el cas del Delta del Llobregat, la delimitació data del 1992, establint un total de 2200 Ha. L’inventari va ser revisat a finals dels 90, mantenint-se la mateixa delimitació.
Des del 1998, l’actual IBA del Delta del Llobregat ha sofert les greus conseqüències del “Pla d’infraestructures del Delta”. De les 2200 Ha catalogades inicialment, 600 han desaparegut sota el formigó del Port i l’Aeroport. De les 1600 Ha restants, gairebé un 60% (900 Ha) ja estàn protegides (Remolar-Filipines, Ricarda-ca l’Arana, La Murtra, Reguerons i Can Dimoni).
L’any passat es va iniciar un nou procés de revisió de les IBAs de tot l’Estat. Des de les entitats del territori es va proposar una adequació de l’IBA del Delta del Llobregat, havent-se aportat una ingent quantitat de documentació científica que avala l’establiment d’una nova delimitació, excloent els terrenys destruïts i incorporant els que actualment utilitzen les aus protegides i que es troben fora de l’anterior delimitació.
Amb la nova delimitació proposada, s’exclouen les zones que, almenys en els pròxims 100 anys, no seran recuperables. S’afegeixennous paratges naturals que estan sent ocupats per un nombre important d’exemplars d’aus protegides, ja que no disposen de suficient espai vital dins de els terrenys ja protegits (veient-se obligades a dispersar-se i buscar nous territoris). Com sempre, la natura va per davant de les prediccions humanes i, tot i els cartells que indiquen quines són les zones de nidificació, les aus, incultes, s’obstinen a ocupar territoris no protegits. És el cas de l’Illa del Molí de ca l’Arana (en la nova desembocadura del Llobregat), on l’any passat es van reproduir unes 140 parelles de gavina corsa i el 2011 l’han fet unes 380, convertint-se en una de les colòniesmés importants de la Mediterrània per a aquesta espècie, que fins fa molt poc estava en perill de extinció. De manera que, la superfície de la nova IBA s’ha incrementat un 60%. Això representa que les 900 Ha protegides (reserves naturals i ZEPA) tan només cobreixen un 28% de les actuals 3.500Ha de la nova IBA, posant de manifest la insuficiència dels espais protegits i la necessitat de salvaguardar una part d’aquests terrenys incorporats a la nova IBA per poder complir amb  els objectius de conservació que exigeix ??la Unió Europea als estats membres. Per tant, des de la nostra entitat, creiem que s’ha d’iniciar un procés de revisió de la superfície protegida del Delta del Llobregat, de manera que les delimitacions de la ZEPA es realitzin sota criteris científics i no sota el dels interessos especulatius de les diferents administracions.

Entitats signants (per ordre alfabetic):
DEPANA, ECOLOGISTES EN ACCIÓ-Les Agulles, Salvem la zona agricola, Salvem Oliveretes, SEO/BirdLife, SOS Delta y WWF.

El portal web GLSEOBarcelona da acceso a los contenidos elaborados por el Grupo Local SEO Barcelona de SEO/Birdlife quien podrá utilizar cookies propias y de terceros para mejorar la oferta de sus servicios. Si continúa navegando, consideraremos que acepta su uso. Puede obtener más información en Aviso Legal, en su apartado Política de cookies.