SEO/BirdLife promou i coordina el 2015, el primer cens estatal de cotorra argentina i de cotorra de Kramer. La primera se censarà el proper mes de març, la segona des de final de l’estiu fins a mitjans de la tardor.
Es tracta d’un cens en el qual poden participar un gran nombre de persones ja que les dues espècies concentren pràcticament tota la seva població en nuclis urbans i són fàcils de detectar i identificar. Mentre que en censos d’altres espècies cal disposar de transport propi, realitzar grans desplaçaments i dedicar força temps lliure per a participar, en aquest cas es pot arribar als punts de cens en transport públic i es pot fer a estones lliures fins i tot en dies de diari, principalment a les tardes, quan aquestes espècies estan més lligades als nius o concentrades en els seus dormiders.
Es pr això que fem la crida per a la participació en el cens de cotorra argentina que es realitzarà durant el mes de març. Farem un altre crida al final de l’estiu per al cens de cotorra de Kramer. A la pàgina http://www.seo.org/2012/04/09/censos-de-especies/ es troben les fitxes i les instruccions que s’utilitzaran per a la realització d’aquest cens i també aquí es pot trobar el llistat de coordinadors de Catalunya. Ells s’encarregaran de repartir degudament els participants, encara que s’intentarà que cadascú participi en el seu barri o on ell mateix indiqui si té preferències.
La ciutat de Barcelona serà censada pel Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes, Agència de Salut Pública de Barcelona i fem una especial crida als socis de SEO/BirdLife d’aquest i qualsevol altre municipi perquè col·laborin amb la resta de municipis, especialment de l’àrea metropolitana de Barcelona on l’espècie està molt estesa.
Barcelona és una de les províncies amb major població de cotorra argentina i s’estén per nombrosos municipis. Cria en moltes zones arbrades molt disperses, moltes vegades en petits jardins que tenen dos o tres grans arbres on construeixen els seus grans nius. Són tan sorolloses i vistoses que seran fàcils de detectar, però estan tan esteses que únicament amb la participació de tots, es podran registrar tots els punts de nidificació i el nombre de nius que hi ha a cada punt.
Posa’t en contacte: escriu als coordinadors Laura Rangel (l.rangel@hotmail.es – Catalunya-) i Tomás Montalvo (tmontal@aspd.cat -Ciutat de Barcelona-) indicant on pots participar (municipi, parc, barri, carrer, etc.), t’enviaran fitxes i instruccions i facilitaràs l’organització. També pots utilitzar la fitxa disponible a http://www.seo.org/2012/04/09/censos-de-especies/ i enviar-la a l’adreça que aquí mateix s’indica.
Només la implicació de tots els socis de Catalunya ens permetrà conèixer la distribució i població d’aquestes espècies. PARTICIPA!
Información en la página Web de SEO/Birdlife http://www.seo.org/2015/02/13/primer-censo-nacional-de-cotorra-argentina-y-cotorra-de-kramer/